jueves, 19 de octubre de 2023

Procés participatiu d'actualització de la Lliga Catalana 2023-24

Des de la Federació Catalana de Dards es va iniciar al novembre del 2022 un procés d'actualització de la Lliga Catalana de Dards.

Un procés participatiu obert a tothom on les aportacions dels esportistes, dirigents, clubs i tècnics han servit per sumar esforços per desenvolupar un format de competició que s'adapti als temps actuals.

La Lliga Catalana és una competició que des dels seus inicis no ha sofert variacions significatives i que en el llarg dels anys no ha evolucionat ni s'ha adaptat als canvis socials i culturals propis de l'evolució.

En el transcurs dels 33 anys de la Lliga Catalana, la vida social i les tecnologies actuals no tenen res a veure a les que hi havia als 90, com tampoc la perspectiva de veure les coses, les necessitats que tenim en el dia a dia i les necessitats que ens generen els diferents inputs socials. Paral·lelament també ha canviat la manera de veure i seguir les grans competicions a nivell global i en especial a l’esport dels dards. També ha sofert un canvi l’oci i l’entreteniment, la immediatesa de la informació amb l’arribada d’internet i la eclosió de les xarxes socials, que cada cop n’hi ha més i de més diverses.

Sense evolució el futur queda en no res, s’acaba morint o desapareixent, i no és el que volem per al nostre esport i per a la Federació.

El procés disruptiu iniciat al 2022 marca l'inici d'una transformació que serveix per a modernitzar i millorar aquesta competició.
Gairebé totes les competicions de la Federació s’han anat actualitzant i modelant a les necessitats del moment. L’exemple més clar el tenim que en els darrers anys els campionats de Catalunya s'ha digitalitzat permetent donar més ritme als partits i a les competicions. A la vegada que s’ha pogut seguir la competició des del telèfon mòbil i per tant des de qualsevol punt del món.
 
Aquests petits passos ens fan créixer en participació i sobretot en audiència i visibilitat, que son els nostres principals objectius.

Des de l'inici es va definir una metodologia de treball seguint les mateixes passos que hem fet en les competicions que ja hem transformat fins a dia d’avui.
Ha estat un mètode de forma participativa, amb la col·laboració de tots els interessats, escoltant el màxim nombre de punts de vista diferents i mirant de dissenyar un model de competició que ens permeti créixer i que senti unes bases d’un futur amb diverses perspectives: ja siguin geogràfiques, de nombre de clubs i de nombre d’esportistes per equips, entre d’altres.

El primer pas ha estat revisar el model de la competició, la Lliga Catalana actual (el perquè) que ens ha servit per definir i detectar els motius que ens motiven aquesta transformació.
 
El segon pas ha estat definir les necessitats actuals de competició (què volem). Definir una estratègia que ens permeti avaluar com fer aquest pas disruptiu, o d’evolució de la competició, amb la finalitat de generar un creixement en la màxima competició regular, que a la vegada pugui ser extensiu a un major nombre de competicions de la pròpia federació.
Per començar necessitarem saber el què volem canviar per començar a definir cap a on ho volem portar.
En aquest apartat s’ha de tenir en compte les noves necessitats a nivell social actual i determinar les coses que es volen fer és actualitzar és el format de joc.

Definir els canvis a dur a terme ha estat el tercer pas. Saber el nombre d'esportistes que creiem òptim per a un equip, el format de joc, la durada de partit, nombre de dianes per disputar un enfrontament, el nou reglament i tot allò que hi tingui cabuda.

Per altra banda aquí ha estat el moment d'obtenir un mostreig de les federacions internacionals homònimes a la Federació Mundial de Dards  per conèixer els seus sistemes de joc on hem tingut en compte la climatologia, les hores de sol i les característiques dels seus clubs. Aquesta comparativa ens ha fet veure que el format de lliga que s'ha utilitzat fins ara ja no és utilitzat.

Un cop hem tingut recopilades totes aquestes dades, s’ha combinat amb les necessitats que hem definit, per extreure un format de joc que reuneixi el major nombre de necessitats i que a la vegada sigui acord amb el seu funcionament.

Cal afegir que els petits canvis incorporats en les darreres edicions de la Lliga Catalana ens han servit de major facilitat per poder cohesionar el format de competició amb la seva gestió. De fet, els Campionats de Catalunya dels últims anys ja s'han dut a terme sota un nou funcionament que ja hem testejat i provat sobradament.

Després de treballar en tots els passos i processos, s'ha confeccionat un primer document de reglament i model d'acta. Aquest primer model s'ha provat durant els descansos del 33è Campionat de Catalunya celebrat aquesta setmana passada a Salou. Aquest test ens ha servit per afinar encara més el conjunt de la reglamentació i l'acta de partit.

El detallat desglossament dels passos seguits en el procés de transformació s'ha fet amb un enfocament metòdic i ben planificat. L'ús de mostreigs i proves pilot també implica un enfocament prudent per assegurar que les modificacions proposades funcionin bé en la pràctica. S'ha dut a terme un treball exhaustiu i ben pensat en l'actualització de la lliga.

És per això que volem donar les gràcies per la col·laboració de tots els participants que desinteressadament han dedicat el seu temps en treballar conjuntament amb la Federació Catalana de Dards. Aquest projecte ha estat dirigit per en Josep Maria Salvadó i ha comptat amb la col·laboració de (ordenat alfabèticament); Albert Pujals, Francesc Pumarola, Gabriel Olivé, Joanthan Martín, Josep Arimany, Montserrat Boronat, Pedro Pelayo, Raul Pastor, Susana Serrano i Tony Gragera.

Després de tots aquests mesos de treball podem presentar un nou reglament i model d'acta per a la LLIGA CATALANA DE DARDS. El podeu consultar en pdf:

 

No hay comentarios :

Publicar un comentario